Az ég világon minden adott egy sikeres sorozathoz:

  • pucc parádék tömkelege
  • gyönyörű, okos királynő vs. féltékeny, nárcisztikus férj (nekem ne mondják, hogy az nem bunkóság, amiket művel, nem érdekel, hány éves xD )
  • egymást is lekezelő családtagok
  • angolos beszólogatások
  • politika, intrika, kémkedés, árulás, hazugság, titkolódzás
  • csúcs stáb

Ezúttal is szuper sorozatot kaptam az angoloktól, egyszerűen minden lenyűgözött. Vannak olyan részei a sorozatnak, amik önmagukban akkorát odatesznek, amire máskor egy komplett filmet kéne felhúzni. Churchill és a festménye körüli kálvária egyszerűen zseniális, millió puszi érte a forgatókönyvírónak és a két színésznek. Hasonlóan szuper a londoni szmog története, noha mondták, hogy a valóságban ez egyáltalán nem volt olyan nagy dolog, mint ahogy a sorozatban mutatják. Nem győztem ámulni, milyen hatásosan ábrázolták a királynő oktatási hiányosságairól szóló sztorit, vagy magát a koronázást. Annyira rétegeltek a szereplők érzelmei, annyira megtelik élettel a pucc meg a kötelesség alatti énjük, hogy az bámulatos.

Valójában sántít kicsit az állításom, hogy mennyire tetszik, mert igazából az első 2 évadért vagyok oda, a 3.-ért nem... Minden színészt imádtam abban a 2 évadban, Claire Foy (II. Erzsébet) mimikája, apró mozdulatai, tekintete, hangja, stb. egyszerűen zseniális, ahogy játszik... Pedig ugyancsak fel volt adva neki a lecke, mert Matt Smith (Albert herceg) és John Lithgow (Churchill) baromira nem vették félvállról a szerepüket. Annyi kiváló színészt láthattam a vásznon egyszerre, és mindegyik csak úgy parázslott a maga szerepében, egyszerűen tömör gyönyör volt minden képkocka. A 3. évadban volt egy nagy szereplőcsere, hiszen sok-sok évet ugrottunk, és elméletileg majd csak az 5. évadban lesz újabb nagy csere. Szóval itt inkább csalódás ért, mint öröm. Alapból nem szeretem Olivia Colman játékát, szóval címszereplőként nekem övön aluli volt, de más emlékezetes alakítást sem tudnék felhozni. A dialógusok sem pörögtek úgy, ahogy megszoktam, szóval nekem ez az évad egy "meh" inkább. xD Talán csak az a rész maradt meg az egészből, mikor Albert herceg tűkön ülve várja, hogy beszélhessen a Holdra szállt űrhajósokkal.

Kíváncsian várom a másik 2 évadot.

 

Egy kis böszmeség:

Amúgy borzasztó látni, hogy pusztán az, hogy valakire olyan kötelességek hárulnak, mely bőven meghaladja egy ember erejét, mennyire tönkre tudja vágni a teljes családot kívül-belül. (És nem kell királyi kötelességeket dobálni valakire, hogy ez történjen.) Ráadásul ez sem olyan fajta kötelesség, hogy "felmondok", ha nem tetszik, amit elvárnak tőlem, ez alól nem lehet úgy kibújni. (Ugye a plebs között dettó van egy rakás hasonló példa ugyanerre, pl. gyerek, hitel, beteg rokon, meló, stb. miatt.) Ez évszázadok óta, a szó szoros értelmében bele van verve a fejükbe, hogy "márpedig most ezt csinálod". Minden az úr-szolga viszonyról szól, soha senki sem lehet egyenrangú, szóval eléggé kisarkított módja ez az életnek. No, persze a parasztgyerekbe is éppúgy beleverték, hogy hova tartozik, de arról még nincs jó sorozat... :_( Vagy csak nem találtam meg. xD

A végén már úgy láttam, simán el lehetett volna úgy elnevezni a sorozatot, hogy A Teher. :_D Igazából bemutatnak egy nagy családot, ahol senki sem úgy él, ahogy szeretné, mindenki a másik életére áhítozik, de ha beledöglenek sem másíthatják meg, mert hát nem az a dolgok rendje... Egyszerűen elvárják az embertől, hogy mikor kell, legyen királynő, herceg, inas, stb., de ne felejtsen el váltani, mikor szeretőként kéne viselkedni, vagy szülőként, jah jó lenne, ha most hirtelen rendes tesóként viselkedne, stb. Ebbe bele lehet őrülni. Nem lehet az embert ki-be pakolgatni egyik fiókból a másikba, nincs erre gomb, hál' Istennek nem vagyunk robotok, hogy csak úgy váltogassuk a szerepeinket, ahogy a kötelességek előírják. És amíg ezt nem fogják fel, addig az mindig tragédiákhoz fog vezetni. Ez ugyanúgy érvényes a társadalom minden szintjére, nem csak a legmagasabbikra. (Őszintén szólva nem csodálkozom, hogy páran leléptek... Ki a francnak kell az, hogy egy életen át megalázzák, és ezt a "jó" példát lássa, sőt átvegye a gyerek is?... Ok, nekik azért más, mert az újrakezdéshez nem kis tőkét kapnak... xD )

A készítők mondták, hogy 5 évadosra tervezik a sztorit, és bármennyire is jót tenne a nézettségnek, nem lesz benne szó a legfrissebb botrányokról, pl.: Harry és Megan kilépéséről, pláne nem arról, hogy András herceget megvádolták, hogy túlságosan is szereti a fiatal lányokat.