Böszmeségek netovábbja

2020. február 22. 11:21 - kukucsblog

Elit játszma - avagy egy nárci apuka lányának sorsa

225.jpgA 2017-es Elit játszmára (Molly's Game) a főszereplő, Jessica Chastain miatt figyeltem fel. Imádom a színésznőt, több filmje is nagyot üt, szóval muszáj minél többet látnom tőle.

Ebben a filmben egy valós személyt formál meg, méghozzá Molly Bloom visszaemlékezései alapján. A hölgyről azt érdemes tudni, hogy az Olimpiára készült, ám volt egy csúnya síbalesete, mely minden számítását keresztülhúzta. Mivel enyhén szólva nárcisztikus apjával nem tudott szembenézni, illetve megvédeni magát, végül egy vargabetűvel Los Angelesbe került, és ott egy nem túl sikeres ingatlanfejlesztőnél kezdett plusz melót vállalni. Elég hamar az alvilági pókerben találta magát, és egyre csak dőlt a jatt. Teljesen elkápráztatta a világ, hiszen híres színészek, zenészek, sportolók, bankárok jártak hozzájuk, és rengeteg pénzt keresett se perc alatt. Ráadásul elég eszes is volt, fejben számolta a lapokat, plusz a pénzügyi dolgokat is elég hamar átlátta, és egyre több önállóságra, nagyobb felelősségre vágyott.

Ám újabb csalódás érte, mert ismét rá kellett döbbennie, hogy egy hímsoviniszta világban rohadtul nem fogják támogatni, hogy az erősebbik nem fölé nőjön. Mit tehetett mást, titokban indította el a saját vállalkozását, és ezzel megkezdődött a birodalma építése...

A film zseniális! A színészek, a forgatókönyv, a rendezés, stb. minden csúcs szuper, egyszerűen nem lehet unatkozni a film alatt. Nem gondoltam volna, hogy egy pókerasztal lázba hoz, pedig ez megtette, holott akkor sem értettem semmit az egész játékból, mikor magyarázták. xD Jessicával amúgy is elég sok mindent el lehet nekem adni, mert szuperül hozza az erős, független, női karaktereket.

Böszmeség a végére:

A sztorit egész végig átitatja az apja (Kevin Costner játssza) iránti gyűlölete-szeretete. Minden egyes tette, szava, egy válasz arra a terrorra, amiben felnőtt. Gyerekként a lelket is kihajtotta belőle, szó szerint roncsot csinált a lányából, szóval nem ő kapja a "father of the year" címet az biztos. Sőt, szerintem csak azért nem múlja felül Darth Vadert, mert Larrynek nem volt lehetősége Halálcsillagot vezetni. :_D A pasas tudatosan bántalmazta az összes gyerekét, hogy minél sikeresebbek legyenek, és mindezt tetézi, hogy pszichológusként dolgozott... Saját mentségére meg annyit tudott felhozni, hogy "kineveltem egy sebészorvost, egy olimpikont meg egy milliárdos birodalmat építő lányt, szóval valamit jól csináltam". Hát őőőőőőőőőő... Egészen új szintre emelte az önigazolás eme formáját. xD xD

Tökéletesen rávilágít arra a tényre, hogy egy gyerek az tiszta lap. Abból bárki bármit formálhat saját kénye-kedve szerint, mert az egész életét meghatározza az a pár év, amit a szüleivel/nevelőivel tölt. Borzasztóan könnyű visszaélni ezzel, elég csak annyi, hogy az ember nem tesz semmit, és már évekkel előre be is biztosította egy agyturkásznak a megélhetését. A gyerek mindent elhisz, mert a szülei jelentik számára a világ központját, a valóságot, azon kívül minden ismeretlen, bizonytalan, képlékeny. Ha erre még rá is erősítenek a szülők, akkor a gyerek később görcsös ragaszkodással fogja újra meg újra azokat az élethelyzeteket megteremteni vagy keresni, melyek ilyen torz világot eredményeznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xkukucsboszmeblogjax.blog.hu/api/trackback/id/tr6415482512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Böszmeségek netovábbja
süti beállítások módosítása